Scharakteryzuj funkcje składników odżywczych




Inaczej zwane proteiny, są to organiczne związki wielkocząsteczkowe zbudowane z aminokwasów, zawierających w swej cząsteczce grupę kwasową i aminową.Budowa i funkcje składników odżywczych.. Ze względu na rozpuszczalność witaminy dzielą się na rozpuszczalne w .Mleko to w wielu kulturach podstawa żywienia, w szczególności dzieci.. Omów związek budowy dróg oddechowych z ich funkcjami (jama nosowa, tchawica, oskrzela, oskrzeliki, opłucna).. Ostatnio jednak właściwości mleka wzbudzają wiele kontrowersji.. Włókno pokarmowe jako składnik funkcjonalny żywności.. - zapewnia homeostazę, tzn. utrzymanie równowagi wodnej i .Warzywa te maja duże wymagania glebowe, świetlne i cieplne - wysoka temperatura utrzymywana na jednym poziomie, potrzebują także dużo wilgoci i składników odżywczych.. Sugeruje się, że mleko krowie nie powinno być spożywane przez dorosłych, między innymi ze względu na wysoką zawartość tłuszczu.Substancje antyodżywcze, do których należą m.in. szczawiany, fityniany, tioglikozydy, taniny czy glikozydy cyjanogenne, są nam dostarczane, oprócz wartościowych składników odżywczych, w produktach spożywczych.. WNIOSKI 1.. Scharakteryzuj proces trawienia białka.. Biologia Napisz odpowiedzi do mojego materiału na sprawdzian.. WNIOSKI 1.. Nie ulega jednak wątpliwości, że witaminy mają kluczowe znaczenie dla zdrowia..

Wymień hormony jelitowe i omów ich funkcje.

Krótka charakterystyka poszczególnych grup pod względem zawartości: białka, tłuszczu, cholesterolu, wielonasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), węglowodanów, błonnika oraz składników mineralnych (wapń, fosfor, żelazo i magnez) i witamin (A, C, B1, B2, B3).. Opisz odżywianie jako ogniwo przemian materii i energii na różnych poziomach organizacji biologicznej.BUDOWA I FUNKCJE SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH 1.. TŁUSZCZE 4.. TŁUSZCZE 4.. Inaczej zwane proteiny, są to organiczne związki wielkocząsteczkowe zbudowane z aminokwasów, zawierających w swej.- Białka - Tłuszcze - Węglowodany - składniki odżywcze - Witaminy - Składniki mineralne - Woda - Kwasy organiczne Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w procesie technologicznym, w celu uzyskania pełnowartościowego wyrobu gotowego, będącego produktem gotowym.. Produkty zbożoweWitaminy - tak ważne dla organizmu substancje - odkryto niespełna sto lat temu.. Najlepiej jakby była praca bardzo długa oraz z obrazkami.. Rola białek.. BIAŁKA 2.. Większość osób ich w ogóle nie je, a traktuje je jedynie jako istotny element różnych wypieków.. BIAŁKA 2.. Wykazują małą odporność na wiatr.. Włókno pokarmowe jako składnik funkcjonalny żywności.Skład krwi człowieka to podstawowe elementy morfotyczne, jak erytrocyty, leukocyty czy płytki krwi..

Na czym polega i jak się odbywa proces wchłaniania składników odżywczych.

Scharakteryzuj metabolizm .funkcje krwi: - transport tlenu i składników pokarmowych do komórek - transport powrotny produktów końcowych przemiany materii np. dwutlenku węgla czy mocznika.. Tabele wartości odżywczej mogą być przydatne dla osób dbających o linię czy też muszących liczyć podstawowe składniki odżywcze i energetyczność posiłków ze względu na stan zdrowia.. 13.Scharakteryzuj proces trawienia węglowodanów.. W zależności od zawartości poszczególnych aminokwasów dzieli się je na pełnowartościowe (zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne, które muszą być dostarczone naszemu organizmowi) i niepełnowartościowe (czyli składające się tylko z niektórych aminokwasów, niezaspokajających w pełni potrzeb organizmu).Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswojeniu (wyjątek stanowi błonnik, który jest nieprzyswajalny przez organizm człowieka.. - Pożywienie dostarcza składników koniecznych do wytwarzania energii potrzebnej dla zachowania funkcji fizjologicznych .Przyswajalność składników odżywczych (związki mineralne, witaminy)..

Są to przeważnie rośliny zielne, jednoroczne.Tabele wartości odżywczych — część I.

Należą do nich: białka.. Biznes i Finanse .Zawartość składników odżywczych i witamin w różnych produktach; Funkcje witamin w organizmie człowieka i zagrożenia wynikające z ich niedoboru na przykładzie witamin A, D i C; Wpływ witamin na prawidłowy przebieg procesów życiowych organizmu9.. Białka.. KWASY NUKLEINOWE 5.. Jakie zastosowanie mają drożdże?. Przeciętnie zakłada się, że dorosły, zdrowy człowiek o prawidłowej masie ciała potrzebuje dziennie 0,9 g białka na 1 kg masy ciała.Dla mężczyzny o masie 80 kg daje to 72 g białka dziennie, a dla kobiety o masie 60 kg - 54 g.Drożdże, choć to bogactwo składników odżywczych, nie są głównym składnikiem naszej diety.. KWASY NUKLEINOWE 5.. Scharakteryzuj właściwości i funkcje składników odżywczych występujących w organizmach żywych (białka, węglowodany i tłuszczowce).. Ponadto uczestniczy w procesach odpornościowych i w homeostazie.Scharakteryzuj naczynia krwionośne 2010-02-17 06:00:39; Funkcja krwi i naczy .. przez cienkie ścianki odbywa się wymiana gazów i składników odżywczych oraz produktów przemiany materii między krwią a komórkami ciała.. Jej funkcje to transport tlenu, substancji odżywczych, hormonów i wielu innych elementów..

- Podział składników odżywczych ze względu na funkcję: - Pytania i odpowiedzi - Biologia.

Białka.. Dziś o witaminach wiemy sporo, ale na pewno nie wszystko.. Czynniki wpływające na strawność i przyswajalność składników odżywczych w przewodzie pokarmowym człowieka.. Prawidłowe odżywianie polega na dostarczeniu do organizmu wszystkich niezbędnych składników do jego prawidłowego funkcjonowania.Ważna jest nie tylko ich ilość, ale także proporcje w posiłkach jakie spożywamy.. Przedstaw wydzielanie i rolę żółci w procesie trawienia.. Składniki odżywcze - substancje chemiczne dostarczane do organizmu przez pokarm, który dostaje się do niego poprzez układ pokarmowy i wydobywane są z niego w procesie trawienia.Elementy produktów spożywczych są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.. Mój materiał na naukę biologii z działu świat roślin Puls życia 1 1.scharakteryzuj oraz zlokalizuj położenie tkanek roślinncyh 2.omów budowę korzenia 3.omów modyfikacje korzeni i podaj 2 przedstawicieli do każdego 4.rodzaju zmodyfikowanego korzenia 5.wypisz funkcje łodygi 6.opisz budowę łodygi 7 .Przyswajalność składników odżywczych (związki mineralne, witaminy).. Wykorzystuje się je do wypieku ciast i chleba, a także w domowej kosmetyce.. Utrudniają one wykorzystanie przez organizm cennych składników, a w większych dawkach są dla niego szkodliwe.Składniki odżywcze.. Węglowodany - budowa, klasyfikacja, występowanie w żywności, oraz funkcje biologiczne.. pełnowartościowe (zwierzęce oraz pochodzące z roślin strączkowych)Zad.. Biorą także udział w tworzeniu hormonów i enzymów, od których uzależnionych jest większość procesów biochemicznych zachodzących w naszym ciele.1.. Dla wszystkich tych osób przedstawiam pierwszą grupę tabel .abcenation10.. Węglowodany - budowa, klasyfikacja, występowanie w żywności, oraz funkcje biologiczne.. Często jedne substancje pomagają wchłaniać inne, dlatego warto je spożywać razem.🎓 Podział składników odżywczych ze względu na funkcje.. Czynniki wpływające na strawność i przyswajalność składników odżywczych w przewodzie pokarmowym człowieka.. Jakie są zatem ich właściwości?- Białka - Tłuszcze - Węglowodany - składniki odżywcze - Witaminy - Składniki mineralne - Woda - Kwasy organiczne ROLA - Zaopatruje organizm w składniki potrzebne do budowy i odbudowy komórek i tkanek nowych oraz zastępowania i odbudowy komórek uszkodzonych.. rozwiązania zadań; Pytania i odpowiedzi .. Scharakteryzuj źródła zagrożeń w domu.Zapotrzebowanie na białko u kobiet, mężczyzn, dzieci.. 24/06/2014 Inne, Tabele wartości.. Opisz funkcję zastawek w żyłach.. Zaloguj.. BUDOWA I FUNKCJE SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH 1.. Składniki te budują ustrój ludzki.1.Podział cukrowców: a)budulcowe (białka,składniki mineralne) b)energetyczne (cukrowce,tłuszcze) c)regulujące (składniki mineralne,witaminy) 2.Równoważniki energetyczne: 1g białka - 4kcal 1g węglowodanów - 4 kcal 1 g tłuszczu - 9 kcal 3.Składniki endogenne - mogą powstawać w organizmie z innych związków 4.Składniki egzogenne - nie powstają w organizmie 5.Ogólny wzór .Zadanie: wymień funkcje jakie pełnią podstawowe składniki Rozwiązanie:białka budulcowa i energetyczna węglowodany energetyczna tłuszcze energetyczna witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu każda witamina odpowiada za co innegoCharakterystyka grup żywności.. Białka zbudowane są z aminokwasów.. i innych substancji pomiędzy komórkami.. Zapotrzebowanie na białko zależne jest od wieku i stanu fizjologicznego organizmu..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt